Кафе на зърна

Не бяха намерени продукти, отговарящи на критериите Ви.

Кафето е повече от напитка. То е начин на живот. Или поне е така, когато се възползваш от пълния му потенциал. Наслаждавай се на бавно утро и нужното време за мелене на зърна за истински интензивен вкус на любимата ти гореща напитка.

Тук ще разгледаме всички особености, предимства и начини за консумация на кафето на зърна, което ти осигурява енергия и наслада в началото на дългия ден.

Какво представлява кафето на зърна

Кафето на зърна представлява изпечените семена на плодовете на кафееното дърво, които се използват за приготвяне на кафе.

Има два основни вида кафеени зърна:

  • Арабика (Arabica) – по-фино, ароматно кафе с по-малко кофеин. Смята се за по-висококачествено.
  • Робуста (Robusta) – по-силно, с по-горчив вкус и по-високо съдържание на кофеин. Често се използва в еспресо смески.

След беритбата, зърната преминават през процеси като ферментация, изсушаване и изпичане. Крайният продукт – изпеченото кафе на зърна – може да се мели в момента на приготвяне, за да се запази максимално ароматът и вкусът му.

Богат избор от кафе на зърна

Селекцията на AV Shop предлага богат избор на кафе на зърна, съобразени с нуждите, вкусовете и възможностите на всеки консуматор.

Кафето на зърна се предлага в следните грамажи:

  • 250 г – подходящ за домашна употреба и тестване на нови вкусове.
  • 1 кг – балансиран избор за редовна консумация.
  • 3 кг – икономичен вариант за по-големи домакинства или офиси.

Предимствата на кафето на зърна

Кафето на зърна има няколко значими предимства, особено ако го сравним с предварително смляното кафе или инстантните варианти. Ето основните:

  1. По-свеж вкус
    – Мелиш го непосредствено преди приготвяне, което запазва ароматите и вкуса в пълната им сила.
  2. Контрол над смилането
    – Можеш да го смелиш според начина на приготвяне – фино за еспресо, средно за филтър кафе или по-едро за френска преса.
  3. По-дълъг срок на годност
    – Целите зърна се окисляват по-бавно от смляното кафе и запазват качествата си по-дълго.
  4. По-голям избор от блендове и произходи
    – По-лесно се намират специални кафета (specialty coffee), единичен произход (single origin) и уникални смеси.
  5. По-високо качество
    – Обикновено кафето на зърна е с по-високо качество, особено когато се предлага от бутикови пекарни и специализирани магазини.

Определено приготвянето на кафе от зърна е част от цяло изкуство, което и ти можеш да овладееш дори у дома.

Подбрани водещи марки

В онлайн магазина на AV Shop се предлагат множество водещи марки кафе на зърна, които се отличават с качество, разнообразие и популярност сред потребителите. Ето някои от тях:

Италиански класики

  • Lavazza – една от най-разпознаваемите марки, предлагаща блендове като Qualità Rossa и Crema e Gusto, съчетаващи арабика и робуста за плътен вкус.
  • Illy – известна с 100% арабика смеси и елегантен вкус, предпочитана от ценителите на еспресо.

Международни фаворити

  • Nescafé – макар и по-известна с разтворимото си кафе, марката предлага и кафе на зърна, популярна както в България, така и в световен мащаб.
  • Jacobs – предлага блендове с балансиран вкус, подходящи за различни методи на приготвяне.
  • Tchibo – немска марка, известна с висококачествени кафе на зърна, предлагайки разнообразие от блендове.
  • Costa Coffee – британска верига, предлагаща кафе на зърна с характерен вкус, налична и в България.

Как да съхраняваме кафето на зърна за максимална свежест

Ето някои основни съвети за съхранение на вълшебните зрънца:

  • Използвайте херметичен съд – най-добре от непрозрачен материал (керамика, метал или тъмно стъкло), за да предпазва от светлина, въздух и влага.
  • Съхранявайте кафето на зърна на хладно, сухо и тъмно място, далеч от топлина и пряка слънчева светлина.
  • Не го дръжте до котлони, печка или върху хладилника, където има температурни колебания.

При правилно съхранение, зърната от вече отворения пакет запазват свежестта си до 4 седмици.

Начини на приготвяне

Кафето на зърна може да се приготвя по различни начини в зависимост от личните предпочитания и наличната техника. 

Ето най-популярните методи:

  • Еспресо машина;
  • Френска преса;
  • Филтър машина;
  • Мока кафеварка;
  • Джезве.

Изборът на начин на приготвяне зависи основно от предпочитания относно силата, аромата и вкуса на кафето.

Защо да избереш кафе на зърна от AV Shop

Ние в AV Shop залагаме както на качеството и разнообразието, така и на разумната цена и грамаж, съобразени с бюджета и нуждите на клиента. Предлагаме бърза и изгодна доставка на продуктите си в цялата страна чрез куриерите Еконт и Спиди.

В нашия каталог ще откриеш всяка една световна марка, която може да бъде опитана в Европа, както и множество различни вариации на любимото ти кафе.

При нас има действително по нещо за всеки вкус. Това е така, защото в AV Shop нуждите на клиента идват на първо място.

Често задавани въпроси

Кое кафе е по-добро – Арабика или Робуста?

Арабика се счита за по-качествено, с по-мек и ароматен вкус. Робуста има по-високо съдържание на кофеин и по-горчив вкус. Често се комбинират в блендове.

Колко дълго се запазва кафето на зърна?

Неотворена опаковка се запазва до 6 месеца. След отваряне използвай до 4 седмици и съхранявай правилно (в херметичен съд, на сухо и тъмно място).

Мога ли да използвам кафе на зърна в автоматична кафе машина?

Да, автоматичните кафе машини са създадени именно за кафе на зърна – те го смилат и приготвят в реално време.